Mate Green Grapefruitowa

15,99 zł

Mate Green Grapefruitowa

Obecnie yerba mate bije rekordy popularności. Nie jest już tylko miejscowym specjałem w krajach Ameryki Południowej, swoim zasięgiem objęła niemalże cały świat. Nic w tym dziwnego, skoro jej napar oferuje oryginalny i orzeźwiający posmak. Jeśli chcesz raczyć się yerbą doskonałej jakości, to wybierz Mate Green Grapefruitową. Dzięki niej poczujesz, jak zastrzyk kofeiny daje Ci energię na cały dzień.

Co zawiera Mate Green Grapefruitowa?

Kolebką Yerby jest oczywiście Ameryka Łacińska. Stamtąd pochodzi ostrokrzew paragwajski, z którego pozyskuje się susz. Momentem decydującym dla rozpropagowania yerby była chwila, gdy odkryli ją misjonarze jezuiccy. Przypatrując się zwyczajom miejscowych, odkryli, że z upodobaniem piją napar o charakterystycznym zapachu. Była to oczywiście znana dziś wszystkim yerba. To dzięki członkom tego zakonu azjatycka herbata znalazła sobie godnego konkurenta. Jednak to Frederico Neumann jest uważany za ojca yerby, z uwagi na to, że to on założył pierwszą oficjalną plantację yerba mate.

Najbardziej optymalnym terroir (splotu warunków klimatycznych, jak i geologicznych) dla prawidłowego wzrostu tej subtropikalnej rośliny są górzyste tereny o glebach bogatych w fosfor oraz żelazo. Ponadto, by jej wzrost był prawidłowy musi mieć zapewnioną wysoką temperaturę i duży poziom wilgotności.

Napar tej herbaty oferuje oryginalny gorzkawy smak, pobudzającą moc oraz niebywałą intensywność aromatu. Mate Green Grapefruitowa powstała na bazie tradycyjnej zielonej yerby i została wzbogacona o szlachetne składniki. Wśród jej suszu znajdziesz cząstki grejpfruta, które nadadzą jej orzeźwiającą nutę cytrusa.

Jak parzyć Mate Green Grapefruitową?

Aby otrzymać oryginalnie intensywny smak yerba mate, należy ją odpowiednio przygotować. Najlepiej użyć do tego materki (chociaż może być też zwykły kubek). Wsypujemy do niej od 2 do 3 łyżeczek suszu (jeśli jesteś wieloletnim fanem yerby, to możesz umieścić w naczyniu susz tak, by wypełnił je w ½ lub 2/3 ) po czym zalewamy wodą o temperaturze 70˚C - 80 ˚C. Następnie wieczko naczynia przykrywamy dłonią. Odwracamy materkę i nią potrząsamy.  Potem staramy się ją tak ustawić, by susz znalazł się po jednej stronie. Teraz możemy włożyć do środka bombillę w miejsce bez suszu.

Susz jest wielonaparowy, także możemy uzyskać z niego około 5 porcji, zanim straci smak.