Mate Green Lemon

Odmiana Mate Green Lemon świetnie ugasi pragnienie podczas długich upalnych dni i ciepłych wieczorów. Doskonale sprawdzi się na wieczornych grillach. Zalewając susz zimna wodą z dodatkiem lodu otrzymamy wspaniałą terere.
21,79 zł

Mate Green Lemon

Yerba Mate Green Lemon to herbata z suszonych listków ostrokrzewu, który rośnie w warunkach naturalnych w Brazylii. Suszenie przy użyciu ciepłego powietrza, a nie dymu daje jej dodatkowo wyrafinowany smak. Mieszanka ma żywo zielony kolor i niepowtarzalny cytrynowy posmak, który jest wyczuwalny już przy otwarciu opakowania. Przyjemna, orzeźwiająca mate uzyskana została dzięki domieszce skórki cytrynowej i trawy cytrynowej. Ta wersja została zupełnie pozbawiona pyłu, dzięki temu delektowanie się nią sprawia koneserom wiele przyjemności.

Co kryje w sobie herbata Mate Green Lemon?

Herbata Mate Green Lemon jest wyjątkowo orzeźwiająca i pobudzająca. Energia pochodząca z naparu usprawnia zapamiętywanie, dlatego jest szczególnie polecana osobom uczącym się lub pracującym umysłowo. Zawiera między innymi potas, wapń, magnez oraz fosfor. Dodatkowo znajdziemy w mieszance witaminę C i E, które neutralizują wolne rodniki odpowiedzialne za choroby cywilizacyjne takie jak: cukrzyca, choroby serca czy nowotwory. Yerba mate także zmniejsza apetyt, dlatego pita w trakcie diety odchudzającej znacząco wpłynie na jej rezultaty.

Herbata Mate Green Lemon – tradycyjne parzenie:

Yerba Mate powinna być zaparzana w tykwie wypełnionej suszem do ½ lub ¾ objętości. Do naczynia wkładamy susz i napełniamy wodą o temperaturze 70 - 80 stopni Celsjusza. Następnie otwór w naczyniu zakrywamy dłonią i przewracamy do góry dnem krótko wstrząsając. Po wstrząśnięciu odwracamy naczynko do takiej pozycji by susz znajdował się po jednej jego stronie. Takie potrząsanie sprawi że pyłki z suszu znajdą się u góry i nie będą zapychały bombilli. Teraz wkładamy bombillę do naczynia w pustą przestrzeń, nie tam gdzie znajduje się susz. Zalewamy wodą tak by nie naruszyć suszu. W trakcie zalewamy zatkajmy bombillę palcem u góry. Po zalaniu czekamy aż susz wsiąknie wodę i wypijamy do dna. Mieszankę możemy zalewać kilkakrotnie, aż straci smak. Zazwyczaj zalewa się ją do 5 razy. Możemy zalać susz lodowatą wodą. W efekcie otrzymamy chłodny napój o nazwie terere. Genialnie orzeźwiający w upalne dni.

Możemy zalać susz lodowatą wodą. W efekcie otrzymamy chłodny napój o nazwie terere. Genialnie orzeźwiający w upalne dni.

Składniki:

Yerba mate, skórka cytrynowa, trawa cytrynowa.

Kraj pochodzenia:

Brazylia.