Mate Green Guarana

Yerba Mate jest krzewem rosnącym naturalnie w ciepłych rejonach Ameryki Południowej. Poddany odpowiedniej obróbce jest doskonałym napojem. Można go pić zarówno na gorąco, jak i na zimno.
14,99 zł

Mate Green Guarana

Mate Green Guarana jest herbatą pochodzącą z Brazylii. Są to suszone listki ostrokrzewu, który rośnie w warunkach naturalnych. Sam proces suszenia jest zadziwiający, dlatego że listki wraz z gałęziami suszy się nad ogniem lub w bębnowych suszarkach. Trzeba bardzo uważać, aby podczas suszenia listki nie uległy zwęgleniu lub podpaleniu. Dzięki tej metodzie częściowemu rozkładowi ulegają garbniki zawarte w herbacie. To powoduje, że napar nie jest gorzki. Yerba mate Green jest suszona bez dymu, a jej suszenie trwa od 10 do 24 godzin. Po procesie suszenia listki ściąga się z gałązek i poddaje kolejnej fazie obróbki – rozdrabnianiu. Kompozycja Mate Green Guarana oprócz yerba mate zawiera listki herbaty, kwiatki słonecznika i oczywiście pobudzającą guaranę. Guarana działa pobudzająco i jest uwalniana stopniowo do organizmu nawet do 6 godzin.

Co kryje w sobie herbata Mate Green Guarana?

Herbata Mate Green Guarana to napój wyjątkowo pobudzający i orzeźwiający. Dodaje energii ciału, ale także umysł zostaje pobudzony. Zawiera całkiem pokaźną ilość minerałów. Między innymi potas, wapń, magnez oraz fosfor. Poza tym znajdziemy w niej witaminę C i E, które neutralizują w organizmie wolne rodniki. Jest szczególnie polecana dla osób uczących się do sesji lub pracujących umysłowo. Yerba mate zmniejsza apetyt i ułatwia trawienie, dlatego jest znakomita dla osób na diecie. Dodatkowo zmniejsza uczucie głodu. Mieszanka yerba mate z guaraną jest uważana jako jedna z najciekawszych w smaku mieszanek herbacianych.

Herbata Mate Green Guarana – jak przygotować terere?

Terere to zimny napój uzyskany z naparu Yerba mate. Od tradycyjnego parzenia Terere różni się tylko tym, że zalewana jest zimną wodą lub z wodą dodatkiem lodu. Przy pierwszym zalaniu należy odczekać minimum 6 – 8 minut, tak by wszystkie listki nasiąknęły wodą i zaczęły puszczać sok. Wypijamy do dna.

Składniki:

Yerba mate, guarana, ceylon, płatki słonecznika.

Kraj pochodzenia:

Brazylia.