Mate Green Guarana

Yerba Mate jest krzewem rosnącym naturalnie w ciepłych rejonach Ameryki Południowej. Poddany odpowiedniej obróbce jest doskonałym napojem. Można go pić zarówno na gorąco, jak i na zimno.
14,99 zł

Mate Green Guarana

Mate Green Guarana jest herbatą pochodzącą z Brazylii. Są to suszone listki ostrokrzewu, który rośnie w warunkach naturalnych. Sam proces suszenia jest zadziwiający, dlatego że listki wraz z gałęziami suszy się nad ogniem lub w bębnowych suszarkach. Trzeba bardzo uważać, aby podczas suszenia listki nie uległy zwęgleniu lub podpaleniu. Dzięki tej metodzie częściowemu rozkładowi ulegają garbniki zawarte w herbacie. To powoduje, że napar nie jest gorzki. Yerba mate Green jest suszona bez dymu, a jej suszenie trwa od 10 do 24 godzin. Po procesie suszenia listki ściąga się z gałązek i poddaje kolejnej fazie obróbki – rozdrabnianiu. Kompozycja Mate Green Guarana oprócz yerba mate zawiera listki herbaty, kwiatki słonecznika i oczywiście pobudzającą guaranę. Guarana działa pobudzająco i jest uwalniana stopniowo do organizmu nawet do 6 godzin.

Co kryje w sobie herbata Mate Green Guarana?

Herbata Mate Green Guarana to napój wyjątkowo pobudzający i orzeźwiający. Dodatkowo zmniejsza uczucie głodu. Mieszanka Yerba Mate z guaraną jest uważana za jedną najciekawszych w smaku mieszanek herbacianych. Wśród suszu znajdziesz oczywiście guaranę, a także słonecznik oraz Ceylon. Całość daje w efekcie zniewalający smak.

Herbata Mate Green Guarana  – jak przygotować terere?

By odkryć cały potencjał Yerba mate, powinno się ją odpowiednio zaparzać. Właściwe proporcje i odpowiednia temperatura wody to niewątpliwy klucz do sukcesu. Wypełnij tykwę bądź inne dość spore naczynie suszem do ½ lub ¾ objętości. Kolejnym krokiem (w przypadku, gdy posiadasz specjalne naczynie do parzenia yerby) jest zasłonięcie otworu i wstrząśnięcie. W ten sposób fusy osiądą po jednej stronie. Teraz możesz włożyć do środka bombillę. Następnie zalej susz wodą o temperaturze 70 - 80 stopni Celsjusza, uważając, by nie przemieścić fusów.

Możesz z mate zrobić także Terre. Terere to zimny napój uzyskany z naparu Yerba mate. Od tradycyjnego parzenia Terere różni się tylko tym, że zalewana jest zimną wodą lub z wodą dodatkiem lodu. Przy pierwszym zalaniu należy odczekać minimum 6 – 8  minut, tak by wszystkie listki nasiąknęły wodą i zaczęły puszczać sok. Wypijamy do dna.