Rooibos Khalahari

Czerwonokrzew afrykański - Rooibos, uprawiany w zasadzie tylko na terenie Republiki Południowej Afryki jest potocznie nazywany czerwoną herbatą, choć z herbatą nie ma nic wspólnego. Posiada za to wiele właściwości, które cenimy. Dlatego pojawia się coraz częściej w naszych filiżankach.
17,29 zł

Rooibos Khalahari

Herbata Rooibos Khalahari jest naparem pozyskiwanym z czerwonokrzewu afrykańskiego. Wbrew powszechnym opiniom ma niewiele wspólnego z tradycyjną herbatą. Czerwonokrzew rośnie w RPA i zanim zagości na naszych stołach jest zbierany, poddawany fermentacji i suszony. Rooibos ma bardzo delikatny miodowy smak nieco podobny do czarnej herbaty, jednak nie wyczujemy w nim goryczki. Nie zawiera garbników odpowiedzialnych za gorycz w herbacie. Jest także pozbawiony teiny, która ma działanie pobudzające, jej działanie jest raczej odprężające. Napar z czerwonokrzewu jest idealną alternatywą dla tradycyjnej herbaty.

Co kryje w sobie herbata Rooibos Khalahari?

Rooibos Khalahari to smak, który zapada w pamięć. To smak, obok którego nie można przejść obojętnie. Podstawą całej kompozycji jest oczywiście Rooibos – dzieło czerwonokrzewu afrykańskiego. Już pierwszy łyk naparu zapozna Cię z miodowymi nutami tego suszu. Innym niezwykle cennym składnikiem jest suszona skórka pomarańczy, która wnosi do herbacianego naparu pokłady cytrusowego orzeźwienia i łagodnej słodyczy. Wśród starannie dobranej kompozycji zauważysz także subtelne płatki bławatka. Takie połączenie sprawi, że nie będziesz mógł się oderwać od tego wyjątkowego naparu.

Herbata  Rooibos Khalahari –  jak zaparzać?

Każda herbata ma swoje wytyczne dotyczące jej przygotowania. Nie inaczej jest w przypadku Rooibos Khalahari. By dostać się do źródła jej smaku, należy użyć odpowiednich proporcji, a także właściwej temperatury wody. Zatem jak zaparzać przypadku Rooibos Khalahari? Łyżeczkę suszu wsypujemy do filiżanki i zalewamy przegotowaną wodą o temperaturze około 95 stopni Celsjusza. Ze względu na małe igiełki, które lubią pływać na powierzchni filiżanki, warto zaparzać napar w zaparzaczu. Wydobywać esencję około 3 – 4 minut. Napój możemy także przygotować na kuchence lub ogniu, wtedy powinniśmy ją gotować razem z wodą około 10 minut. Napar można zaparzać kilkakrotnie bez utraty intensywności herbatki.