Rooibos Khalahari

Czerwonokrzew afrykański - Rooibos, uprawiany w zasadzie tylko na terenie Republiki Południowej Afryki jest potocznie nazywany czerwoną herbatą, choć z herbatą nie ma nic wspólnego. Posiada za to wiele właściwości, które cenimy. Dlatego pojawia się coraz częściej w naszych filiżankach.
17,29 zł

Rooibos Khalahari

Herbata Rooibos Khalahari jest naparem pozyskiwanym z czerwonokrzewu afrykańskiego. Wbrew powszechnym opiniom ma niewiele wspólnego z tradycyjną herbatą. Czerwonokrzew rośnie w RPA i zanim zagości na naszych stołach jest zbierany, poddawany fermentacji i suszony. Rooibos ma bardzo delikatny miodowy smak nieco podobny do czarnej herbaty, jednak nie wyczujemy w nim goryczki. Nie zawiera garbników odpowiedzialnych za gorycz w herbacie. Jest także pozbawiony teiny, która ma działanie pobudzające, jej działanie jest raczej odprężające. Napar z czerwonokrzewu jest idealną alternatywą dla tradycyjnej herbaty. Szczególnie polecany jest kobietom w ciąży, gdyż łagodzi mdłości. Badania dowodzą także, jego właściwości wspomagające wytwarzanie pokarmu przez kobiety karmiące.

Co kryje w sobie herbata Rooibos Khalahari i dlaczego warto ją pić?

Herbatę Rooibos można pić bez ograniczeń. Jej cudowne właściwości, będą miały zbawienny wpływ na nasze zdrowie. Herbatka zawiera przeciwutleniacze, które nie pozwalają wolnym rodnikom zagościć w naszym organizmie. Wolne rodniki są odpowiedzialne za szybszy proces starzenia się, a także choroby cywilizacyjne takie jak cukrzyca, nowotwory czy choroby serca. Regularne picie czerwonokrzewu wzmacnia naczynia krwionośne, obniża poziom cholesterolu oraz wyrównuje poziom cukru we krwi. Jest także skuteczny w leczeniu alergii. Dzięki kwercetynie, która hamuje uwalnianie się histaminy, alergicy mogą znacznie łatwiej znosić uczulenie na roztocza czy kurz.

Herbata Rooibos Khalahari – jak zaparzać?

Łyżeczkę suszu wsypujemy do filiżanki i zalewamy przegotowaną wodą o temperaturze około 95 stopni Celsjusza. Ze względu na małe igiełki, które lubią pływać na powierzchni filiżanki, warto zaparzać napar w zaparzaczu. Wydobywać esencję około 3 – 4 minut. Napój możemy także przygotować na kuchence lub ogniu, wtedy powinniśmy ją gotować razem z wodą około 10 minut. Napar można zaparzać kilkakrotnie bez utraty intensywności herbatki.

Składniki:

Rooibos, płatki bławatka, suszona skórka pomarańczowa.

Kraj pochodzenia:

Afryka Południowa.