Rooibos Czerwony Kapturek

Doskonałe warunki panujące w górach Cederberg w Republice Południowej Afryki dają roślinie wszystkie niezbędne składniki, dzięki temu jest uprawiana w warunkach naturalnych, bez jakichkolwiek nawozów.
17,29 zł

Rooibos Czerwony Kapturek

Herbata Rooibos Czerwony Kapturek to napar pochodzący z Afryki Południowej, a dokładnie z RPA. Tylko tam rośnie Czerwonokrzew z którego uzyskujemy herbatkę Rooibos. Jej czerwony kolor otrzymujemy po fermentacji i wysuszeniu listków czerwonokrzewu. Doskonałe warunki panujące w górach Cederberg dają roślinie wszystkie niezbędne składniki, dzięki temu jest uprawiana w warunkach naturalnych, bez jakichkolwiek nawozów. Napar z czerwonokrzewu nie zawiera teiny dlatego można ją pić o dowolnej porze dnia. Nie zawiera też garbników, które są odpowiedzialne za gorycz w naparze. Rooibos często spotykamy w mieszankach owocowych. Ten napar oprócz rooibos zawiera liście truskawki, płatki róży, owoc czarnej porzeczki oraz suszone jabłka. Napar z czerwonokrzewu wybornie smakuje również na zimno. Zmieszany z miodem i cytryną będzie wyśmienicie orzeźwiał w upalne dni.

Co kryje w sobie herbata Rooibos czerwony Kapturek i dlaczego warto ją pić?

Herbatę Rooibos dzięki temu, że nie zawiera teiny mogą spożywać w dowolnych ilościach dzieci, matki karmiące i kobiety w ciąży. Posiada wiele cennych składników, między innymi: witaminę C, cynk, sód, potas, żelazo, wapń oraz polifenole, flawonole, aspalathin i nothofagin. Dzięki nim napar z czerwonokrzewu ma wyjątkowo cenny wpływ na nasze zdrowie. Działa przeciwzapalnie oraz przeciwwirusowo, chroni przed infekcjami. Herbatka z czerwonokrzewu doskonale sprawdzi się w okresie jesienno – zimowym, kiedy o infekcje nie trudno.

Herbata Rooibos Czerwony Kapturek – jak zaparzać?

Napar z rooibos ma delikatny, miodowy posmak, dzięki temu zasmakuje niejednemu smakoszowi herbaty. Jedną łyżeczkę suszu wsypujemy do filiżanki i zalewamy przegotowaną wodą o temperaturze około 95 stopni Celsjusza. Zaparzamy pod przykryciem około 3 – 4 minut. Napar można zaparzać kilkakrotnie bez utraty intensywności herbatki.

Składniki:

Rooibos, suszone kawałki jabłek, kruszone liście truskawki, płatki róży, suszone owoce czarnej porzeczki.

Kraj pochodzenia:

Afryka Południowa.