Japan Sencha

Herbata Japan Sencha jest najpopularniejsza herbatą pitą w Japonii. Świetnie wpływa ogólnie na zdrowie, w szczególności na układ krwionośny. Czyżby długowieczność Japończycy zawdzięczali właśnie tej herbacie?
19,90 zł

Japan Sencha

Herbata Japan Sencha to jedna z najpopularniejszych herbat w Japonii. Jeśli zapytamy tam sędziwego Japończyka czemu zawdzięcza swój cudowny wiek, zapewne odpowie że naparom z zielonej herbaty. Dzisiaj ten wyjątkowy napój jest ceniony nie tylko w Japonii, ale na całym świecie.

Co kryje w sobie Herbata Japan Sencha?

Historia Japan Sencha sięga japońskich ziem i odległego roku 1738. Wtedy to pewien handlarz Soen Nagatani wpadł na pomysł nowej obróbki termicznej liści. Clue całego przedsięwzięcia miała być para wodna. Oprócz tego, mężczyzna, postanowił zmienić kształt herbaty. Polecił zwijać ją w pałeczki. Od tego czasu Japan Sencha stała się jednym z ulubionych napojów najpierw Japończyków, by później zawładnąć podniebieniami ludzi również na innych kontynentach. Cudowny, pełen tajemnicy smak Japan Sencha sprawia, że z roku na rok rośnie liczba jej oddanych entuzjastów. Jesteś gotów, by stać się jednym z nich?

Japan Sencha dojrzewa w pełnym słońcu. Kluczem jej wyjątkowości jest proces produkcji. Liście tej herbaty są podgrzewane parą wodną zaraz po zbiorach. Dzięki takim zabiegom w delikatne blaszki liści wstępuje morski aromat, powab tropikalnych owoców, a także niedawne odkrycie ludzkości – „umami”, czyli piąty smak.

Herbata Japan Sencha – jak zaparzać?

Herbatę Japan Sencha zaparzamy w temperaturze od 70 do 80 stopni Celsjusza. Czas parzenia zależy od tego jakiego rodzaju herbatę chcemy uzyskać. Senchę pobudzającą zaparzamy od 1 do 3 minut, Senchę relaksującą do 8 minut. Jedną łyżeczkę listków herbacianych zalewamy wodą w odpowiedniej temperaturze. Czekamy na zaparzenie i oddzielamy listki od naparu. Te same listki możemy zaparzać kilkakrotnie, do momentu całkowitego pozbycia się smaku herbaty. Kolejne zaparzanie należy jednak przedłużać o minutę lub dwie.