Japan Bancha

Herbata Japan Bancha ma w sobie wszystkie cenne właściwości zielonej herbaty. Wypijana po posiłku pobudza układ trawienny. Jest bogatym źródłem antyoksydantów, które zapobiegają rozwojowi wolnych rodników, dzięki temu wspomagają układ sercowo – naczyniowy.
26,59 zł

Japan Bancha

Herbata Japan Bancha jest uprawiana na tych samych plantacjach co Sencha, jednak jej zbiór następuje później. Najczęściej późnym latem, jesienią, a nawet zimą zrywane są duże liście razem z szypułkami i łodyżkami. Listki wyglądają jak podłużne igiełki, które po zaparzeniu rozwijają się i dają cenny, delikatny napar, który jest szczególnie polecany osobom starszym i dzieciom. Po zaparzeniu otrzymujemy przyjemny w smaku i aromacie napój o żółtozielonym kolorze.

Co kryje w sobie zielona herbata Japan Bancha?

Herbata Japan Bancha ma w sobie wszystkie cenne właściwości zielonej herbaty. Słowo „Bancha” możemy tłumaczyć jako „roślinę wielkolistną”. Istotnie susz Japan Bancha to starannie zwinięte liście o dużych blaszkach. Co ciekawe liście dla Japan Bancha są zbierane z tych samych krzewów, co liście pozyskiwane do produkcji Japan Sancha. Różnica smaku i właściwości leży w różnych porach zbiorów. Japan Bancjha jest pozyskiwana na ostatnim etapie zbiorów. Dzięki temu otrzymujemy silniejsze, bardziej rozłożyste liście, które zamienią się w Twojej filiżance w napar pełen niesamowitego aromatu. Jeśli chcesz, by herbata, którą pijesz, miała delikatny zapach, głębie klarownego szmaragdu i oryginalny smak – wybierz Japan Bancha.

Smak tej herbaty można określić jako trawiasto i lekko słodki, w całości orzeźwiający.

Herbata Japan Bancha – jak zaparzać?

Łyżeczkę listków Japan Bancha wsypujemy do filiżanki i zalewamy przegotowaną wodą o temperaturze 80 – 90 stopni Celsjusza. Japan Banchę zaparzamy około 3 – 4 minut, po czym usuwamy listki i delektujemy się smacznym naparem. Im dłuższy czas zaparzania, tym więcej goryczki będziemy odczuwać w smaku.  Listki możemy zaparzać do czterech razy, gdyż za każdym z nich idzie inny, ciekawy i pełen cennych właściwości napar.

 

Składniki:

Japan Bancha

Kraj pochodzenia:

Japonia.