Herbata malinowa

Doskonała herbata na jesienne lub zimowe dni. Napar z hibiskusa, borówki i maliny na pewno poprawi nastrój. A przy okazji będzie wspomagać serce i układ krwionośny. Warto zaopatrzyć się już teraz.
15,29 zł

Herbata malinowa

Herbata malinowa – to po nią sięgamy najczęściej, gdy dopada nas przeziębienie i jesienna chandra. Mamy wtedy ochotę na zakopanie się w mięciutkim kocyku i delektowanie się kubkiem gorącej malinowej herbaty. Napar z malin może być dla nas przedłużeniem wakacji, słodkim powitaniem jesieni. Jej wyjątkowy, nieco kwaskowaty, ale też słodki smak przekonuje nie tylko zwolenników owocowych naparów. Jednak kompozycją tej mieszanki jest malina w cudownym towarzystwie: borówki oraz hibiskusa. To wyrafinowane połączenie zadowoli najbardziej wyszukane wymagania.

Co kryje w sobie herbata malinowa?

Podstawą, czyli przeważającym składnikiem naparu jest hibiskus, co jest pewną prawidłowością w kontekście owocowych herbat. Hibiskus to roślina nie bez przyczyny nazywana chińską różą. Jej płatki są bowiem tak samo delikatne i urzekające jak płatki róży. Kolejnym niezbędnym elementem są rodzynki. Dzięki nim herbata zyskuje nuty słodyczy. Wśród suszu można dostrzec także czarne perełki borówki. Za sprawą jej obecności napar zyskuje barwę głębokiej, ciemnej czerwieni. Kwintesencją suszu są oczywiście liofilizowane maliny. Jest to idealna herbata jesienno-zimowa – rozgrzewająca w zimne dni.

Herbata malinowa – jak zaparzać?

Aby poczuć pełnię potencjału każdej herbaty, trzeba ją odpowiednio zaparzyć. Nie inaczej jest w przypadku herbaty malinowej. Sukces zależy od proporcji i właściwie dobranej temperatury. Łyżeczkę suszu owocowego  wsypujemy do filiżanki i zalewamy wodą o temperaturze około 95 stopni Celsjusza. Napar zaparzamy 3 - 5 minut. Napary owocowe na bazie hibiskusa z dodatkiem liofilizowanych owoców powinniśmy zaparzać tylko jeden raz.