Hibiskus

15,99 zł

Hibiskus

W szklance przybiera intensywnie bordowy kolor. Jego przejrzysty napar otworzy przed Tobą drzwi do nietuzinkowego smaku. Przekonaj się, jak naturalna nieco kwaskowata herbata orzeźwi Twoje ciało i umysł. Hibiskus – zachwyca już po pierwszym łyku.

Czym jest Hibiskus?

Kwiat hibiskusa jest duży, wielobarwny a kształtem przypomina trąbkę. Od lat jest niezwykłą ozdobą ogrodów, jak i również surowcem, z którego może powstać wyśmienity napój. Prapoczątków hibiskusa należy upatrywać w krajach podzwrotnikowych oraz tropikalnych. To tam splot warunków klimatycznych i geologicznych pozwolił mu na spokojny wzrost. Przodował w tym szczególnie Sudan, z którego pochodzi prezentowany susz. Hibiskus jest również znany pod nazwą kwiatu malwy sudańskiej.

Wielką popularność zaskarbił sobie w Meksyku, gdzie jest traktowany jako jeden z naczelnych przysmaków. Występuje tam oczywiście pod postacią naparu. Robi się z niego aromatyczne herbatki, wzbogacając także o inne szlachetne składniki, jak kawałki owoców czy przyprawy.

Nie tylko w słonecznym Meksyku porośniętym lasami równikowymi hibiskus jest traktowany jako pyszny, wzbogacony o naturalnie kwaskowaty posmak, napar. Jego oryginalny smak, intensywnie rubinowa barwa oraz właściwości prozdrowotne sprawiają, że bardzo chętnie po niego sięgamy. Herbata może być podawana zarówno na gorąco, jak i jako zimny napój przyjemnie gaszący pragnienie w upalne dni.

Mówiąc o hibiskusie, nie sposób nie wspomnieć o jego właściwościach prozdrowotnych. To przede wszystkim bogate źródło witaminy C oraz czynnik regulujący ciśnienie krwi.

Jak go parzyć?

Najprostszym sposobem jest zalanie jednej czy dwóch łyżeczek gorącą wodą, której temperatura oscyluje wokół 95 stopni Celsjusza. Długie parzenie sprawi, że kwaśność naparu zyska na sile. Dlatego zaleca się parzenie od 3 do 4 minut. W ten sposób będziemy mogli zalać susz ponownie. Co ciekawe, smak naparu, powstałego w wyniku drugiego parzenia jest pozbawiony cierpkiej goryczki.

Susz hibiskusa można zalać także zimną wodą. Tylko wtedy trzeba będzie go zostawić przynajmniej na godzinę moczenia.

Jest również inna metoda parzenia hibiskusa. Jej recepturę opracowali mieszkańcy Ameryki Południowej oraz Karaibów, gdzie napar z tej rośliny jest zwany Agua de Flor de Jamaica, co w wolnym tłumaczeniu brzmi: „Jamajska Woda Kwiecista”. Aby ją otrzymać, należy parzyć suszone liście hibiskusa w gotującej się wodzie wraz z imbirem. Po zagotowaniu oddziela się napar od napoju, dodaje do niego cukru. Można dolać także kilka kropel rumu. Spożywa się go po schłodzeniu.