Oolong Truskawkowa

Herbata Oolong Truskawkowa swoje właściwości posiada dzięki słabemu procesowi fermentacji. Posiada charakterystyczny ziemisty aromat i smak. Jest bardzo skuteczna w spalaniu tłuszczu, przez co często dodawana do diety osób chcących zrzucić nieco kilogramów.
26,59 zł

Oolong Truskawkowa

Szukasz zupełnie nowego smaku, który zachwyca oryginalnym aromatem? Jeśli tak, to mamy coś specjalnie dla Ciebie. Na świecie możesz ją spotkać pod wieloma nazwami – ulung, niebiesko-zielona, turkusowa, bohea czy bou. O czym mowa? Oczywiście o Oolong Truskawkowej – szmaragdzie wśród herbacianych naparów.

Co kryje Oolong Truskawkowa?

Herbata Oolong Truskawkowa jest herbatą z rodzaju najmniej sfermentowanych. Dzięki słabej fermentacji ten gatunek herbaty zachowuje najwięcej właściwości, które pierwotnie moglibyśmy znaleźć w świeżych liściach. W Polsce Oolong jest określana jako herbata „niebieska” o ziemistym aromacie i smaku.  Zawartość kofeiny w naparze jest niższa niż w herbatach czarnych. Prezentowany napar oolong jest dodatkowo połączony z liofilizowaną truskawką, która zostawia słodki posmak oraz z bławatkiem.

Jednak jak wygląda droga herbacianego listka z żyznych ziem plantacji na dno Twojej filiżanki? Proces preparacji tego rodzaju herbaty odbywa się wieloetapowo. Po zbiorze liście są wystawiane na działanie promieni słonecznych lub wiatru, aby częściowo usunąć wilgoć. Taka czynność nazywana jest więdnięciem. Po niej następuje tzw. chłodzenie w zacienionym miejscu. Trzecim etapem jest Yaoqing, które polega na delikatnym podrzucaniu liści w koszykach. Dzięki temu krawędzie liści się kruszą, a my otrzymujemy większą powierzchnię do utlenienia. Dwa ostatnie procedery są powtarzane wielokrotnie. Po tych zabiegach nadchodzi czas na Shaqing. To proces, podczas którego blaszki liścia ulegają częściowej oksydacji. Listki są prażone na patelniach lub suszone w piecach. Rouqing to moment, w którym liście zostają uformowane w kształt małych kulek. Na końcu mamy do czynienia z prażeniem. Jego powtarzanie zmienia smak naparu.

To herbatka mało popularna w Polsce, jednak jej zdrowotne właściwości powinny zainteresować naszych rodaków. Jest jeszcze bardziej skuteczna w spalaniu tłuszczu niż herbata Pu – erh, także można ją wykorzystać jako suplement diety pomagający w zgubieniu zbędnych kilogramów.

W jaki sposób zaparzyć Oolong Truskawkową?

Każdy z rodzaju herbaty ma swoje indywidualne właściwości, dlatego też proces ich parzenia powinien być nieco inny. Dzięki temu będziemy mogli wydobyć pełnię smaku. Jak zatem przygotować Oolong Truskawkową?

Łyżeczkę suszu należy wsypać do filiżanki i zaparzyć wodą o temperaturze około 85 - 90 stopni Celsjusza. Wodę o takiej temperaturze otrzymamy 2 - 4 minuty po zagotowaniu. Napar zaparzamy 2 - 3 minuty, tak by liście miały czas w pełni się rozwinąć. Ten sam napar możemy zaparzać 3, a nawet 10 razy. Kolejne parzenia mogą być krótsze, gdyż listki są już rozwinięte.