Oolong Milky

Herbata niebieska Oolong Milky charakteryzuje się delikatnym, lekko słodkawym smaku. W odróżnieniu od innych gatunków, herbaty oolong poddawane są tylko częściowej fermentacji. Napar posiada wiele witamin i minerałów.
26,56 zł

Oolong Milky

Herbata Oolong Milky to napar o delikatnie słodkim smaku i mlecznym aromacie. Oolong produkowana jest w Chinach. Jest herbatą poddawaną częściowej fermentacji. Zielona herbatka nie podlega procesowi fermentacji, zaś czarna jest w pełni fermentowana. Herbatę poddawaną procesowi krótkiej fermentacji nazywamy w Polsce herbatą czerwona lub niebieską. W Chinach jest określana jako jedna z najlepszych herbat.

Co kryje w sobie Oolong Milky?

Oolong Milky kryje w sobie całe bogactwo, a także wielopoziomowość aromatu. Już po pierwszym łyku możemy się przekonać o delikatnej słodyczy naparu. Mleczny posmak herbaty, choć niekonwencjonalny, pozwala przeżyć naszym kubkom smakowym pyszną przygodę. Jednak jak to się dzieje, że blaszka liścia z odległego kontynentu rozwija się w naszej filiżance w postaci majestatycznego szmaragdu?

Początek preparacji Oolong Milky wygląda zupełnie tak, jak zwykłego oolong. Po okresie zbiorów następuje proces więdnięcia, czyli wystawienia liści na działanie promieni słonecznych lub wiatru, w celu częściowej eliminacji wilgoci. Po niej odbywa się chłodzenie, by później listki wzięły udział w Yaoqing, czyli podrzucaniu ich w koszykach. Chłodzenie i podrzucanie jest czynnością, którą powtarza się wielokrotnie. Kolejnym etapem jest Shaqing, podczas którego liście ulegają połowicznej oksydacji. Liście są suszone na patelniach lub piecach. Po tym zabiegu przychodzi czas na Rouqing­ – formowanie liści w nitki lub baryłki. U końca drogi liście podlegają prażeniu. Tym, co wyróżnia Oolong Milky, jest dodatkowe aromatyzowanie.

Jak zaparzać Oolong Milky?

Aby herbata oolong zachowała wszystkie swoje walory, należy ją odpowiednio zaparzać. Listki oolong są wysuszone w całości, nie powinno się ich łamać czy gnieść. Najlepiej zaparzać ją w na tyle dużym dzbanuszku by mogły się swobodnie rozwinąć. Temperatura zaparzania powinna oscylować w granicy 90 stopnic Celsjusza, a długość jej parzenia nie powinna przekraczać 4 minut przy pierwszym zaparzaniu. Kolejne zaparzania można nieco wydłużyć. Liście można zaparzać czterokrotnie i więcej.