Fujian White

Biała herbata Fujian White należy do herbat najmniej przetworzonych i najwcześniej zbieranych. To właśnie dlatego posiada wiele leczniczych właściwości. Posiada najwięcej antyoksydantów spośród wszystkich innych herbat. Poza tym bardzo dobrze smakuje.
27,90 zł

Fujian White

Herbata Biała Fujian White pochodzi ze stanu Fujian w Chinach. Zbiór białej herbaty zaczyna się wiosną, gdy liski i pączki zaczynają budzić się z zimowego letargu. Po zbiorze listki są suszone, co powoduje ich skręcenie. Jest ona najmniej przetworzoną herbatą spośród pozostałych: zielonej (China Sencha), czerwonej czy czarnej. Dzięki temu zawartość składników i mikroelementów jest najwyższa. Jest to herbata posiadająca najmniej teiny, dzięki temu można swobodnie pic ją popołudniami. Jednak wieczorem może działać pobudzająco, przez co możemy mieć kłopoty ze snem. Napar ma słomkową barwę oraz delikatny, nieco ziołowy posmak pozbawiony goryczki, który zawdzięcza okolicznym łąkom prowincji Fujian.

Co kryje w sobie biała herbata Fujian White?

Biała herbata Fujian White w medycynie Chińskiej jest stosowana od wieków. Jednak od niedawna naukowcy przyznają jej więcej leczniczych właściwości od herbaty zielonej i czarnej (Ceylon). Podobnie jak herbaty czerwone, zielone i czarne, biała także posiada szereg cudownych właściwości. Mówi się, że posiada najwięcej antyoksydantów z wszystkich herbat, ponieważ nie jest poddawana obróbce. Biała herbata jest słusznie nazywana „eliksirem młodości” , gdyż zawiera polifenole, które nie pozwalają rozwijać się wolnym rodnikom, które są odpowiedzialne za procesy starzenia. Regularne spożywanie fujian white wzmacnia kości, dzięki temu jest szczególnie zalecana osobom chorującym na osteoporozę. Dzięki niej możemy mieć także lepszą odporność oraz zdrowe zęby i dziąsła.

Herbata Biała Fujian White – jak zaparzać?

Listki białej herbatki wsypujemy do filiżanki i zalewamy wodą o temperaturze 80 stopni Celsjusza. Herbatkę zaparzamy około 3 minut. Dla mocniejszego smaku można wydłużyć ten proces do około 5 – 8 minut. Aby w pełni wykorzystać wszystkie atrybuty białej herbaty powinniśmy ją spożywać od 2 do 4 razy dziennie. Listki możemy zaparzać kilkakrotnie nawet czterokrotnie, dzięki temu nasz budżet nie ucierpi znacząco, a właściwości prozdrowotne będą nie do ocenienia. Jednak dla wydobycia głębi smaku każde następne zaparzanie powinno się wydłużyć o 30 – 60 sekund.

Składniki:

Fujian white.

Kraj pochodzenia:

Chiny.