Fujian White

Biała herbata Fujian White należy do herbat najmniej przetworzonych i najwcześniej zbieranych. To właśnie dlatego posiada wiele leczniczych właściwości. Posiada najwięcej antyoksydantów spośród wszystkich innych herbat. Poza tym bardzo dobrze smakuje.
27,90 zł

Fujian White

Herbata Biała Fujian White pochodzi ze stanu Fujian w Chinach. Zbiór białej herbaty zaczyna się wiosną, gdy liski i pączki zaczynają budzić się z zimowego letargu. Po zbiorze listki są suszone, co powoduje ich skręcenie. Jest ona najmniej przetworzoną herbatą spośród pozostałych: zielonej (China Sencha), czerwonej czy czarnej. Jest to herbata posiadająca najmniej teiny, dzięki temu można swobodnie pić ją popołudniami. Jednak wieczorem może działać pobudzająco, przez co możemy mieć kłopoty ze snem. Napar ma słomkową barwę oraz delikatny, nieco ziołowy posmak pozbawiony goryczki, który zawdzięcza okolicznym łąkom prowincji Fujian.

Co kryje w sobie biała herbata Fujian White?

Ten rodzaj białej herbaty rosnącej na chińskich plantacjach wyróżnia się delikatnym smakiem. Jego aromatyczna woń, jeszcze przed wychyleniem pierwszego łyku, nastraja odprężająco. W jej słomkowej barwie kryje się orzeźwiający smak, obok którego nikt nie przejdzie obojętnie.

Herbata  Biała Fujian White – jak zaparzać?

By poznać kwintesencję smaku białej herbaty, trzeba ją umiejętnie zaparzyć. Kluczowe okazują się proporcje oraz temperatura wody. Jak właściwie przygotować Fujian White? Listki białej herbatki wsypujemy do filiżanki i zalewamy wodą o temperaturze 80 stopni Celsjusza. Herbatkę zaparzamy około 3 minut. Dla mocniejszego smaku można wydłużyć ten proces do około 5 – 8 minut. Aby w pełni wykorzystać wszystkie atrybuty białej herbaty powinniśmy ją spożywać od 2 do 4 razy dziennie. Listki możemy zaparzać kilkakrotnie nawet czterokrotnie, dzięki temu nasz budżet nie ucierpi znacząco, a właściwości prozdrowotne będą nie do ocenienia. Jednak dla wydobycia głębi smaku każde następne zaparzanie powinno się wydłużyć o 30 – 60 sekund.