Mięta Pieprzowa

15,99 zł

Mięta Pieprzowa

Mięta jest rośliną, która znajduje szerokie zastosowanie w różnych gałęziach przemysłu. Jest składnikiem wielu kosmetyków, może być traktowana jako przyprawa, zostawiła znaczący ślad w medycynie naturalnej, sprawdza się również w roli miętowej herbatki. Susz mięty posłuży Ci do tego, czego aktualnie będziesz potrzebował.

Właściwości mięty

Mięta pieprzowa jest efektem mariażu międzygatunkowego. Na jej specyfikę składa się powszechnie występująca mięta zielona oraz mięta nadwodna. Od pierwszej identyfikacji botanicy poznali wiele odmian mięty pieprzowej i jej kultywarów. Kolebką rośliny jest najprawdopodobniej Anglia. Najlepszymi warunkami dla jej prawidłowego wzrostu jest nasłonecznione miejsce o próchniczej, żyznej glebie.

W przemyśle kosmetycznym jest używany przede wszystkim mentol, który staje się najczęściej jednym z głównych składników pasty do zębów, szamponów, płynów do płukania jamy ustnej czy kremów do masażu.

Nie bez przyczyny w medycynie mięta pieprzowa jest znana jako mięta lekarska. Wykazuje bowiem wiele właściwości, które wspierają prawidłowe działanie organizmu. Wspomaga trawienie, łagodzi skutki niestrawności. Swoje właściwości antybakteryjne zawdzięcza zwłaszcza olejkowi eterycznemu, w którym zawarty jest mentol, flawonoidy, garbniki i sole mineralne.

Oprócz prozdrowotnych właściwości mięta posiada niesamowicie orzeźwiający smak. Sprawdza się zarówno w postaci gorącej herbaty, jak i chłodnego napoju. Podczas upałów będzie idealna z kostkami lodu oraz cytryną. Mięta pieprzowa jest bogata w czynniki aromatyczne, dzięki temu jej napar wypełni dom przyjemnym i rześkim zapachem.

Jak ją przygotować?

Jak przygotować miętową herbatkę, która orzeźwi i z pewnością poprawi nastrój? Wsyp do kubka dwie łyżeczki suszu, zalej gorącą wodą o temperaturze bliskiej 95˚C i zostaw pod przykryciem na około 10 minut. Po upływie tego czasu należy oddzielić susz od naparu. Nie pozostało Ci już nic innego, jak cieszyć się wyraźnym i pełnym charakteru smakiem mięty pieprzowej.