Pu-erh Toledo

15,99 zł

Pu-erh Toledo

Co może wyjść z mariażu aromatycznej herbaty i owoców? Z tego związku powstanie herbata o wyjątkowych właściwościach i aromacie – Pu-erh Toledo. Jest ona absolutnym must havem w szafce każdego herbacianego smakosza. Już po pierwszym łyku bursztynowego naparu poczujesz, jak napełnia Cię orzeźwienie. Spróbuj!

Co skrywa w sobie Pu-erh Toledo?

W suszu prezentowanego produkty dostrzegamy herbatę o bogatej tradycji. Ojczyzną gatunku Pu-erh są Chiny. Tam zalicza się ona do herbat czarnych, nie zaś czerwonych jak w Europie. A to dlatego, że Chińczycy porządkują je według koloru naparu, nie zaś suszu. Pu-erh wzrasta na azjatyckich ziemiach od blisko 1700 lat. Co ciekawe Pu-erh pochodzi z tej samej rodziny, co herbata czarna. Jednak podlega dodatkowemu procesowi fermentacji i jest od niej odrobinę bardziej gorzka. Pozyskuje się ją z liści rośliny Camellia Sinensis.

W suszu Pu-erh Toledo znajdziesz motywy owocowo-kwiatowe. Jaśmin nadaje głębokiemu naparowi wyjątkowego aromatu. Cytrusowe nuty – pomarańcza i cytryna – wprowadzają do niego dawkę ożywczej energii. Liofilizowana truskawka i papaja podbudowują go rozkoszną słodyczą. Taki repertuar składników pozwolił na stworzenie niepowtarzalnego naparu, który z każdym łykiem objawia niebywały aromat.

Mówiąc o właściwościach tej czerwonej herbaty, często wspomina się o jej zbawczym wpływie na ludzki organizm. Jej napar wspomaga prawidłową przemianę materii oraz wzbogaca w wiele mikro- i makroelementów.

Jak zaparzyć Pu-erh Toledo?

Sposób parzenia herbaty jest bardzo ważny. Tylko dzięki dobraniu odpowiedniej temperatury będziemy w stanie uzyskać właściwy napar. Kolejnym ważnym czynnikiem jest czas. Zbyt krótkie lub wręcz przeciwnie, zbyt długie parzenie może przekreślić szansę na otrzymanie oryginalnego smaku. Jak zatem przygotować Pu-erh Toledo, by wyraźny smak i kwiatowo-owocowe akcenty urzeczywistniły się w naszej filiżance?

Wsyp do filiżanki jedną łyżeczkę suszu. W dalszej kolejności zalej ją gorącą wodą. Temperatura wody powinna wynosić około 96˚C. Czas parzenia wynosi od 3 do 7 minut. Po jego upływie należy oddzielić susz od powstałego naparu.