Darjeeling Himalayan

Czarna herbata Darjeeling Himalayan uprawiana u stóp najwyższych gór świata posiada idealne wręcz warunki do wzrostu. Suszone listki dają napar o głębokim smaku i aromacie. Spróbuj koniecznie.
19,90 zł

Darjeeling Himalayan

Darjeeling Himalayan jest czarną herbatą uprawiana w wysokogórskiej indyjskiej prowincji Darjeeling. Warunki panujące u stóp Himalajów dają listkom herbacianym idealne warunki do wzrostu. Po przetworzeniu listki są zwinięte w malutkie półksiężyce, które po zaparzeniu dają czerwono – brązowy napar o bogatym smaku i aromacie. Jest to jedyna herbata na rynku, która posiada winny aromat. Dlatego też jest uznawana jako jedna z herbat ekskluzywnych.  Utrzymuje się, że najbardziej winny aromat uzyskamy  z drugiego zbioru, między majem, a czerwcem.

Co kryje w sobie herbata Darjeeling Himalayan?

Darjeeling Himalayan jest ceniona przez koneserów herbat na całym świecie. Jej szlachetne listki rozwijając się w wodzie, uwalniają tysiące rześkich akcentów, w których zatracisz się bez reszty. Herbata z uwagi na swoją uniwersalność doskonale sprawdzi się podczas śniadania, jak i na popołudniowym stole. Wysoka jakość herbaty, jej staranny zbiór i profesjonalna obróbka sprawiły, że jest ona jedną z najchętniej wybieranych indyjskich naparów.

Herbata Darjeeling Himalayan - jak zaparzać?

Jeśli chodzi o herbaty, to kwestia ich zaparzania jest wyjątkowo istotna. Odpowiednie proporcje i temperatura sprawią, że z wysokiej jakości suszu wydobędzie się cała pełnia smaku. Zatem jak zaparzać Darjeeling Himalayan? Pół lub jedna łyżeczkę suszonych listków wsypujemy do filiżanki i zalewamy wrzątkiem lub wodą o temperaturze 95 stopni Celsjusza. Jeśli zaparzany ją w dzbanku dodajmy dodatkowo jedną łyżeczkę na dzbanek. Zaparzamy około 2 do 4 minut, w zależności od tego jak mocny napar chcemy uzyskać. Po tym czasie oddzielamy listki od naparu i delektujemy się pyszna herbata o dowolnej porze dnia.