Herbata Ceylon

Czarna herbata Ceylon jest jedną z najbardziej popularnych herbat na świecie. Idealne wręcz warunki panujące w miejscach ich upraw sprawiają, że posiada niesamowite właściwości. Ważne, aby była prawidłowo przygotowana do zaparzenia.
12,79 zł

Herbata Ceylon

Herbata Ceylon to jedna z najbardziej rozpoznawalnych herbat na całym świecie. Ciepły klimat panujący na Sri Lance oraz duża intensywność opadów stanowią doskonałą jakość cejlońskiej herbaty. Po zbiorach czarna herbata poddawana jest więdnięciu, skręcaniu, fermentacji oraz suszeniu. Po przejściu tych czterech procesów jest pakowana, a my możemy delektować się tym złocistym napojem w naszych domach.

Co kryje w sobie herbata Ceylon?

Wyjątkowo szlachetny smak, który dzięki swojej uniwersalności może Ci towarzyszyć jako rozgrzewający napój do śniadania, jak i w czasie popołudniowego podwieczorku. Wiórki suszu podbudowane ziemistą barwą są składnicą aromatów. Z kolei kolor naparu możemy określić jako głęboką czerwień tworzoną na bazie intensywnych brązów. Herbata czarna zawiera dużo teiny, dzięki temu jej działanie jest pobudzające.

Herbata  Ceylon – jak zaparzać?

Bardzo ważną kwestią jest procedura parzenia herbaty. Tylko dzięki odpowiednim proporcjom i właściwej temperaturze otrzymamy napar bezsprzecznej jakości. Jak zaparzać Ceylon? Jedną łyżeczkę herbaty cejlońskiej zaparzamy w temperaturze 95 stopni Celsjusza. Taką temperaturę wody otrzymamy po zagotowaniu czajnika i ostudzeniu do 95 stopni Celsjusza  około 1 minuty. Czas parzenia zależy od preferencji, zazwyczaj jest to od 3 do 5 minut. Dłuższe zaparzanie powoduje gorzki smak herbaty oraz uwalnianie się taniny, przez co pobudzające działanie kofeiny i teofiliny zostaje zneutralizowane. Idealne zaparzenie herbaty poznamy po delikatnej piance, która osadza się na powierzchni filiżanki, a także po smaku pozbawionym goryczki.