Herbata Ceylon

Czarna herbata Ceylon jest jedną z najbardziej popularnych herbat na świecie. Idealne wręcz warunki panujące w miejscach ich upraw sprawiają, że posiada niesamowite właściwości. Ważne, aby była prawidłowo przygotowana do zaparzenia.
12,79 zł

Herbata Ceylon

Herbata Ceylon to jedna z najbardziej rozpoznawalnych herbat na całym świecie. Ciepły klimat panujący na Sri Lance oraz duża intensywność opadów stanowią doskonałą jakość cejlońskiej herbaty. Po zbiorach czarna herbata poddawana jest więdnięciu, skręcaniu, fermentacji oraz suszeniu. Po przejściu tych czterech procesów jest pakowana, a my możemy delektować się tym złocistym napojem w naszych domach.

Co kryje w sobie herbata Ceylon?

Herbata czarna zawiera dużo teiny, dzięki temu jej działanie jest pobudzające. Długie parzenie herbaty powoduje wydzielanie garbników, które zmniejszają ryzyko zachorowania na niektóre rodzaje nowotworów. Takie parzenie powoduje jednak, że smak herbaty staje się gorzki. Tanina zawarta w Cejlonie dobrze działa na układ pokarmowy – pomaga w trawieniu ciężkostrawnych posiłków. Układ krwionośny także dzięki niej zyskuje: rozszerza naczynia krwionośne, obniża ciśnienie krwi i działa przeciwmiażdżycowo. Czarną herbatę stosować można także zewnętrznie. Robiąc okłady przy oparzeniach słonecznych, płukankę do włosów zwalczającą łupież, a także okład z czarnej herbaty przykładany do oczu znacznie zmniejsza opuchliznę wokół nich.

Herbata Ceylon – jak zaparzać?

Jedną łyżeczkę herbaty cejlońskiej zaparzamy w temperaturze 95 stopni Celsjusza. Taką temperaturę wody otrzymamy po zagotowaniu czajnika i ostudzeniu do 95 stopni Celsjusza około 1 minuty. Czas parzenia zależy od preferencji, zazwyczaj jest to od 3 do 5 minut. Dłuższe zaparzanie powoduje gorzki smak herbaty oraz uwalnianie się taniny, przez co pobudzające działanie kofeiny i teofiliny zostaje zneutralizowane. Idealne zaparzenie herbaty poznamy po delikatnej piance, która osadza się na powierzchni filiżanki, a także po smaku pozbawionym goryczki.

Składniki:

Ceylon

Kraj pochodzenia:

Sri Lanka.