Ceylon Truskawkowa

15,99 zł

Ceylon Truskawkowa

Każda chwila, gdy zdołamy zdystansować się od codziennej krzątaniny jest na wagę złota. A te daje nam filiżanka pysznej herbaty. Zastanawiasz się, jaki bukiet smaku ofiaruje Ci doskonałe orzeźwienie i nuty delikatnej słodyczy? Będzie to oczywiście czarna Ceylon Truskawkowa.

Co skrywa w sobie herbata Ceylon Truskawkowa?

Sri Lanka jest mekką wszystkich smakoszów herbat. To tam na żyznych polach wyspy, ponad podłużnymi jeziorami, rosną w siłę smaku herbaciane krzaki. Dzięki odpowiednim warunkom – łagodnej zimie, ciepłemu latu i porze deszczowej mięsiste blaszki liści rozwijają się w swoim tempie. A to za sprawą hojnej natury, jak i mistrzowskiej oraz precyzyjnej pracy rąk ludzkich. Liście są bowiem zbierane przez ludzi, a nie za pomocą maszyn. Pozwala to oddzielić nienaganne okazy i przy okazji ich nie kaleczyć. Po zbiorach liście są poddane pięciostopniowej obróbce – sortowaniu, więdnięciu, zwijaniu, fermentowaniu oraz suszeniu. Taką drogę muszą pokonać liście, by stać się aromatycznym suszem skrywającym moc zapachu i smaku.

Cejlońska herbata jest znana ze swojej intensywności. Dzięki niej z każdym łykiem naparu będziemy doświadczać niezwykłego odświeżenia. Susz został wzbogacony słodką obecnością kawałków liofilizowanych truskawek. Wśród suszonych liści dostrzeżemy obecność lawendy oraz pąków róży.  Taki repertuar składników da nam ciemnorubinowy napar o wyjątkowym posmaku.

Jak zaparzać Ceylon Truskawkową?

Tradycja parzenia herbaty jest długa. Do perfekcji opanowali ją Japończycy. Dla nich to ceremonia obcowania z przyrodą, obrządek zdystansowania się od codziennych trosk oraz czas spotkań z najbliższymi. Dlaczego i Ty nie miałbyś sobie ofiarować chwili herbacianej medytacji wzorem naszych azjatyckich sąsiadów? Większość z nas, co prawda, nie może pozwolić sobie na wielogodzinne przesiadywanie w ogrodzie, ale dobrze zaparzona herbata pozwoli poczuć się zupełnie, jakbyś tam był. Zwłaszcza Ceylon Truskawkowa o bogatym bukiecie składników i cejlońskiego suszu. Jak zatem ją odpowiednio zaparzyć?

Nasyp do filiżanki jedną łyżeczkę suszu, a następnie zalej ją gorącą wodą o temperaturze zbliżonej do 95˚C. Odczekaj od 1 do 3 minut, a następnie oddziel liście od powstałego naparu. W ten sposób otrzymasz herbatę pełną niepowtarzalnego aromatu.