Ceylon Słodycz Tybetu

15,99 zł

Ceylon Słodycz Tybetu

Dla każdego z nas chwila, gdy zasiadamy w wygodnym fotelu po całodziennej krzątaninie z filiżanką dobrej herbaty jest bezcenna. Wtedy niczym Japończycy podczas swojej ceremonii picia herbaty, możemy oddalić od siebie wszystkie problemy tego dnia, zostawić je za sobą i oddać się ożywczej medytacji. Jednak, by nasze zadowolenie było pełne, należy zaopatrzyć się w susz najlepszej jakości. Tylko w ten sposób otrzymamy napar o intensywnym kolorze i smaku. Idealnym do tego będzie Ceylon Słodycz Tybetu.

Z czego składa się Ceylon Słodycz Tybetu?

Na żyznych polach Sri Lanki, niekwestionowanej królowej herbat, rosną liście, które nabierają sił podczas łagodnych zim, słonecznego lata i wśród deszczów. Ta wyspa usytuowana między klimatem zwrotnikowym monsunowym oraz równikowym wilgotnym na południu gwarantuje całemu światu herbaty najlepszej jakości. Jest to z jednej strony zasługa hojności natury (na Sri Lance jest odpowiedni dla tego rodzaju upraw terroir), jak i wprawnej ludzkiej ręki. Zbiór liści nie odbywa się bowiem w sposób zautomatyzowany, tylko właśnie za sprawą ludzkich rąk. Dzięki czemu można uniknąć ranienia blaszki liścia. Po zerwaniu liście przechodzą przez kolejno 5 procesów – sortowanie, więdnięcie, zwijanie, fermentowanie oraz suszenie.

Cejlońska czarna herbata słynie ze swojego wyraźnego i zdecydowanego smaku. W tym ciemnoczerwonym naparze odnajdziesz obecność owoców goji – słodkich a jednocześnie kwaskowatych w wykończeniu. W Ceylon Słodycz Tybetu znajdują się wyczuwalne nuty goryczy, które wynikają z obecności jednej z najdroższych przypraw świata – szafranu. Znajdują się tam również suszone płatki bławatka. Dzięki takiej kompozycji zaznacz oryginalnego smaku o hipnotyzującej mocy naparu.

Jak parzyć Ceylon Słodycz Tybetu?

Sztuka parzenia herbaty ma swoją bogatą tradycję. Wiąże się z konkretnymi rytuałami, kultywowaniem relacji z przyrodą i człowiekiem oraz dystansowaniem się od codziennych problemów, jak i z przesiadywaniem w ogrodzie. W dzisiejszych czasach nie każdy jednak ma na to czas. Jednak tym, co możemy sobie zagwarantować, jest prawidłowe zaparzenie herbaty. Jak zatem parzyć Ceylon Słodycz Tybetu, by wydobyć jej pełnię smaku?

Wsyp jedną łyżeczkę naparu do filiżanki (ok. 200 ml) i zalej gorąca wodą o temperaturze zbliżonej do 95˚C. W zależności od tego, jak mocny chcesz mieć napar, parz ją pod przykryciem przez 1 do 3 minut. Po tym czasie należy odseparować susz od powstałego napoju.