Ceylon Earl Grey Blue

15,99 zł

Ceylon Earl Grey Blue

Marzysz o filiżance intensywnie pąsowego naparu? Sięgnij po herbatę Ceylon Earl Grey Blue z żyznych ziem Sri Lanki i zafunduj sobie chwilę tylko dla siebie. Niech to będzie Twój indywidualny rytuał smaku, który wprowadzi Cię w stan ożywczego skupienia.

Co kryje w sobie herbata Ceylon Earl Grey Blue?

Liście tej herbaty dojrzewały w jednym z najbardziej rozpoznawalnych królestw herbat – na Sri Lance. To tam karmiły się słońcem, glebą i deszczem, by tworzyć w swoich zawiązkach niepowtarzalny aromat, który znajdzie się niebawem w Twojej filiżance. A to dzięki sprzyjającemu cejlońskiemu terroirowi, który jest niczym innym, jak zbiorem czynników zewnętrznych – geologicznych oraz klimatycznych. Jednak, by herbata, którą otrzymujemy była wysokiej jakości, ważna jest nie tylko hojność natury, ale także mistrzowska ręka człowieka. Na Sri Lance jest bowiem tak, że liście herbaty są zbierane przez ludzi.

Ceylon Earl Grey Blue to czarna herbata. Wśród jej suszu możemy jednak dostrzec niebieskie płatki bławatka. Dzięki niemu zyskuje określony aromat, który obezwładnia z każdym łykiem intensywnie rubinowego naparu.

Herbata Earl Grey zawdzięcza swoją nazwę brytyjskiemu hrabiemu, natomiast swój rozpoznawalny smak olejowi z bergamotki. I chociaż niegdyś był on stosowany wyłącznie jako środek konserwujący herbatę podczas jej transportowania, to nikt z nas dziś nie wyobraża sobie, by ta herbata nie stała się obowiązkowym punktem w menu każdego „herbacianego” spotkania.

Jak zaparzać Ceylon Earl Grey Blue?

Powiadają, że parzenie herbaty jest sztuką. I chociaż są wśród nas tacy, którzy nie przywiązują do tego aż tak dużej wagi, to faktem jest, że proces parzenia ma ogromne znaczenie. To dzięki odpowiedniej temperaturze i czasowi parzenia wydobywa się cała esencja aromatu. Dlatego też trzeba poczynić pewne kroki, by Ceylon Earl Grey Blue otworzyła przed nami wrota do smaku.

Wsyp jedną łyżeczkę suszu do filiżanki i zalej ją gorącą wodą o temperaturze oscylującej wokół 95˚C. Parz ją pod przykryciem i po około 3 minutach oddziel liście od naparu. W ten sposób uzyskasz harmonijną symfonię smaków, ujawniających się z każdym łykiem Ceylon Earl Grey Blue.