Herbata Assam

Herbata czarna Assam to herbata o mocnym naparze, głęboko esencjonalnym i wyrazistym aromacie. Doskonale smakuje z plasterkiem cytryny, limonki, cukrem trzcinowym, miodem czy mlekiem. Co kryje oryginalna herbata z Indii ?
12,68 zł

Herbata Assam

Herbata Assam pochodzi z Indii ze stanu Asam leżącego u stóp Himalajów. Jest to herbata o mocnym naparze, głęboko esencjonalnym i wyrazistym aromacie. Będzie idealna dla miłośników mocnych i wyrazistych smaków. Doskonale smakuje z plasterkiem cytryny, limonki, cukrem trzcinowym, miodem czy mlekiem. Wybór dodatków zależy od upodobań, jednak większość osób lubi ją po prostu bez dodatków. Herbata Assam jest najczęściej dodawana do mieszanek herbat śniadaniowych ze względu na wyrazisty smak.

Co kryje w sobie herbata Assam?

W indyjskiej prowincji Assam przedzielonej szerokim pasmem rzeki Brahmaputra rozciągają się herbaciane plantacje, w których dojrzewa niepowtarzalny, szlachetny smak. Drzewa herbaciane są odporne na działanie czynników atmosferycznych. Mogą osiągnąć nawet 20 metrów wysokości.

Majestatyczne drzewa rodzą liście, które dają herbatę o mocnych, intensywnych nutach. Nutach, które są jednocześnie słodkie i taninowe, niekiedy ziemiste. Taki repertuar posmaków z pewnością zadowoli nawet najbardziej wymagającego eksperta, jak i pozwoli laikowi zasmakować w herbacie wysokiego standardu. Herbata Assam wyśmienicie smakuje także z dodatkiem mleka i cukru. Taki wariant serwuje się najczęściej w brytyjskich domach.

Herbata  Assam – jak zaparzać?

By nasza filiżanka wypełniła się wywarem o szlachetnym aromacie i jedynym w swoim rodzaju smaku, trzeba ją właściwie zaparzyć. Właściwe proporcje i temperatura wody pozwolą uruchomić pokłady smaków. Zatem jak dobrze przygotować Assam? Herbatę Assam zaparzamy wrzątkiem lub wodą o temperaturze 96 stopni Celsjusza i zaparzamy około 3 minut. Tak zaparzona herbatka daje działanie pobudzające. Jeśli chcemy uzyskać działanie relaksujące należy zaparzać ją do 5 minut. Dłuższe zaparzanie wyzwoli w herbatce goryczkę. Po upływie wymaganego czasu należy oddzielić liście od naparu i możemy delektować się bursztynowym, aromatycznym napojem.