Herbata czerwona | Pu-Ehr | Naturalna

0,00 zł
Dostępność
Wyślemy w 1-2 dni robocze
Koszt dostawy
9,99 PLN
Stałe rabaty
dla stałych klientów
Gwarancja świeżości
kawa świeżo palona

Półfermentowana herbata Pu-Ehr to bogactwo smaku i aromatu. Obecnie jest to jedna z najpopularniejszych herbat chińskich, ciesząca się ogromnym uznaniem na całym świecie. Pochodzi z prowincji Yunnan, mieszczącej się w południowo-zachodnich Chinach. Panujący tam subtropikalny klimat, cechujący się dużą wilgotnością i niewielkimi wahaniami temperatur, jest idealny do uprawy krzewów Camelia Sinensis var Assamica. Najlepszej jakości herbata Pu-Ehr zbierana jest ze zboczy Sześciu Wielkich Gór Herbacianych, nieopodal miast Xishuangbanna – Mansa, Youle, Mangzhi, Gedeng, Yibang i Manzhuan, rozciągających się na przeszło 400 km.

W Polsce Pu-Ehr zaliczana jest do herbat czerwonych, jednak w Chinach jest ona uznawana za herbatę czarną, ponieważ Chińczycy klasyfikują tego rodzaju napoje wedle odcienia naparu, a nie suszu, jak robi się to w Europie. Pu – Ehr dzieli się na dwa rodzaje: Shu oraz Sheng, które różnią się od siebie sposobem produkcji. Shu Pu – Ehr jest herbatą sztucznie fermentowaną, zaś odmianę Sheng poddaje się naturalnej fermentacji, która może trwać nawet kilkadziesiąt lat. Z tego względu smak herbat tego typu nie jest stały. W zależności od rodzaju, może on być delikatny, słodkawy, o wyczuwalnych nutach owoców czy też warzyw lub ziemisto – korzenny,

Jak wygląda parzenie herbaty Pu-Ehr? Do naczynia o pojemności 150-200 ml, należy wsypać 8-10 g herbaty i zalać wodą o temperaturze około 95 stopni Celsjusza, przez 5-7 minut. Odmiany prasowane można parzyć wielokrotnie.

Bestsellery

Polecane kawy