Wśród miłośników klasycznych smaków herbata czarna Earl Grey cieszy się wyjątkową popularnością. Jest to znany na całym świecie rodzaj herbaty aromatyzowanej, który szczególnie chętnie pijany jest w Wielkiej Brytanii. W proponowanej przez nas wersji Blue oprócz wysokiej jakości liści camellia sinensis oraz aromatu bergamotki, w suszu znajdują się także niebieskie płatki chabrów, czyli kwiatów znanych doskonale z polskich łąk.
Nazwa "Earl Grey" pochodzi od angielskiego słowa earl oznaczającego tytuł hrabiowski oraz nazwiska premiera Wielkiej Brytanii Charlesa Greya. To właśnie dla niego jedna z firm stworzyła około roku 1831 ten rodzaj herbaty, choć według legendy, premier otrzymał ją od chińskiego mandaryna w podziękowaniu za uratowanie jego syna przez żołnierzy brytyjskich. W klasycznej wersji jest to czarna herbata aromatyzowana olejem z bergamotki, czyli owoców uprawianych w basenie Morza Śródziemnego. Earl Grey Bleu zawiera jednak dodatkowo suszone płatki bławatka o intensywnej błękitnej barwie i delikatnym aromacie.
Ten rodzaj herbaty należy zaparzać tradycyjnie, czyli zalewając porcję suszu wodą podgrzaną do 95-100 stopni Celsjusza. Optymalny czas parzenia powinien wynosić od 2 do 5 minut. Krótsze zaparzanie powoduje, że napój ma właściwości pobudzające i skutecznie może zastąpić kawę. Herbata Earl Grey Blue najlepiej smakuje po południu, szczególnie jeśli podana jest w eleganckich filiżankach.